Lokale gemeenschap helpt fantastisch mee!

Het wordt voor de bloglezers flink afkicken vandaag! Werden we de afgelopen dagen overspoeld met prachtige foto’s, vandaag moeten we het doen met wat steekwoorden.

Reisverslag 5 - 17-07-2019

Afgelopen nacht was een klamme nacht. De groep is verdeeld over kleine donkere stenen kamertjes waar ze ongeveer met 4 tot 6 personen slapen, maar wel zonder muggen! Over het algemeen heeft iedereen een goede nacht gehad. Wij weten dat er lampen mee zijn genomen naar Ghana, die komen dus goed van pas, evenals de vele solar opladers die zijn meegenomen. Die zullen goed van pas komen.

Hieronder een filmpje van het compound waar de groep eet, drinkt, slaapt en ontspant.
Op de foto van gisteren is te zien dat er een soort van overkapping is bijgebouwd zodat de groep in de schaduw kan eten en ontspannen. 

Gisteren is de groep ook nog ontvangen door de chief en het stamhoofd. De groep heeft een klein pakje stroopwafels met heeeel veeeel ceremonie aan het stamhoofd overhandigd. Ook alle dorpsoudsten waren hierbij aanwezig. Er wordt niet vermeld of de stroopwafels ook in de smaak zijn gevallen.

Verder wordt gemeld dat er watermeloen in overvloed zijn en dat de groep zich dat goed laat smaken. Ook het eten is TOP. De groep heeft eigen waterfilters meegenomen. Met het gefilterde water wordt eten gekookt, gedronken, tanden gepoetst, maar er wordt niet mee gedoucht. Douchen gebeurt met een klein emmertje water achter een heel klein muurtje. Het zal een klein beetje behelpen zijn.

Vandaag was de 2e bouwdag, De groep krijgt heel veel hulp van de lokale bevolking en de sfeer is reuze gezellig. Op de bouwplaats staat ook een grote mangoboom, er wordt niet vermeld of daar ook van gegeten wordt, maar wij vermoeden dat de groep zich de mango’s goed laten smaken.

De goocheltrucs waar we eerder over schreven, die zijn door het overvolle programma even op een laag pitje gezet. En Jan heeft er nog wel zoveel tijd ingestoken.

Tot slot:  de sfeer is uitstekend  en er zijn nog geen zieken.

Wij weten dat een hoop thuisblijvers zelf ook op vakantie zijn. Mocht je op je vakantieadres de ‘Tour de France’ een klein beetje willen volgen, dat kan. Jorick schrijft dagelijks in een notendop een kort verslag over de tour, eigenlijk bedoeld voor Jaap, maar ook geschikt voor andere geïnteresseerden. De ‘Tour’ verslagen zijn te vinden in het Gastenboek. Jorick bedankt!

Geweldig en indrukwekkend ontvangst in Sumniboma nr. 2

Reisverslag 4 - 16-07-2019

Gisteren is de groep nog ontvangen op het hoofdkantoor van AG care.  Op bijgevoegde foto vertelt de directeur de groep over het grote belang van project voor het arme noorden in Ghana.

23 AG care directeur vertelt de groep over het grote belang van het project voor het arme noorden in Ghana

Daarna is de groep doorgereden naar Sumniboma nr. 2  en... zoals wij al een beetje hadden verwacht: het hele dorp was uit gelopen om de groep te ontvangen! Het ontvangst was overweldigend en met veel ceremonie.02 SumnibomaOntvangst in Sumniboma nr. 2

De eerste bouwdag
De groep heeft een goede nacht gehad, het was prima slapen onder de klamboe. En qua temperatuur was het prima te doen.
Na het ontbijt is de groep richting de bouwplaats gegaan waar de 'eerste steen' ceremonie werd gehouden.

01 ontbijten 04 1e steen ceremonie
Onbijtzaal en 1e steen ceremonie.  

De lokale bevolking heeft hard gewerkt! De fundamenten van de lerarenwoningen zijn gereed gemaakt, de groep kan direct beginnen met bouwen!

05 voorbereidingen van de lokale bevolking06 voorbereidingen lokale bevolking
Vandaag heeft het groepje van Kars de Leiding en het corvee. In het groepje van Kars zitten,  Sander, Rebecca, Pauline en  Floor.
Het groepje van  Corrie met Jelijn, Anne, Kirsten en Jildou begint met het kinderwerk.  De groep van Kars doet ook de verzorging (water , opruimen, afwassen, meehelpen koken) en het thema vandaag is: Yes I A am a believer. Wat geloof jij eigenlijk?

Ondanks het regenseizoen in Ghana is het tot nu toe nog droog gebleven. De temperatuur vandaag is ongeveer 30 ℃.

In het reisverslag van gisteren beloofden wij een filmpje van de verblijven van de groep, maar die bewaren wij nog even voor een later verslag als er wat minder foto's binnenkomen.
Tot slot nog een persoonlijk bericht: Felicitatie aan Quinten van Rebecca.
De grootformaat foto's zijn weer te vinden in het Fotoalbum.

03 bouwplaatsBouwplaats  Sumniboma nr. 2