Skip to main content

Reisverslag deel 14 – Maïzena van Nadia

Reisverslag deel 14 | Dag 14 – Maizena van Nadia

reisverslag world servants anloo zuidlarenAls je een tijd verblijft in een land als Bolivia kunnen zich een keer wat kleine gezondheidsproblemen voordoen. Eigenlijk hoort dat er een beetje bij. Je hebt al kunnen lezen dat ze heel creatief zijn geworden bij zware regenval en eten op smaak brengen. Ook als je aan de dunne bent heeft BO215 de ideale oplossing gevonden. Het is namelijk heel simpel; ‘Ben je aan de dunne, en wil je wel veel kunnen? Ga dan naar Nadia, zij heeft maïzena.’ Is dat ook weer opgelost! Handig, zo’n doktersassistente in spe in de groep :-)

maizena-world-servants-anloo-zuidlaren

Gisteren schreven we dat het niet waarschijnlijk zou zijn dat Thomas en Inge een echte verjaardagstaart zouden krijgen, maar niets is minder waar. De kookoma’s hebben een heerlijke grote verjaardagstaart bereid voor de jarigen en ook waren er versierde stoelen aanwezig. Wat een groot feest. Die verjaardagen zullen ze niet snel vergeten.

Gistermiddag is de groep begonnen met het bouwen van steigers rond het gezondheidscentrum. Dat is nodig nu het gebouw hoger begin te worden en zelfs Daniel niet meer verder kan bouwen met behulp van een steiger. Dat zegt wel iets over hoe hard onze groep werkt, petje af. Morgen gaan we zoals eerder gemeld ook bouwen in plaats van de stad Santa Cruz bezoeken. Dit in verband met de vele regenval van twee dagen geleden. Het bouwen maakt dat de groep wel wat lekkere frisse vruchten kan gebruiken, dus hebben ze van de markt vruchtensalades gehaald die erg lekker smaakten. 

Gisteravond was er een kampvuur (het hout was dus gelukkig droog genoeg) en is de lokale dansgroep op bezoek geweest. Dansen is in Bolivia een enorme traditie. Er zijn dansen die op nationaal niveau bekend en uitgevoerd worden, maar er zijn ook dansen die nauw verbonden zijn met de streek. Dansen vertellen vaak een verhaal die gerelateerd is aan religie of verband houd met het menselijk leven en lijden. De Morenada kan wellicht beschouwd worden als de belangrijkste dans in Bolivia. Met deze dans wordt met name verwezen naar het lot van de zwarte slaven in Latijns-Amerika. De dans ontstond in de broederschappen van de Afrikaanse slaven, waarin ze de spot dreven met de blanke meesters. Welke dans ze gisteren hebben geleerd is nog een verassing voor thuis, misschien kunnen wij die dan ook leren.

In Bolivia komen maar liefst 1300 soorten vogels voor. De groep heeft daarvan nog maar 2 ontmoet, namelijk de papegaai en de kolibrie. Misschien dat ze ook nog flamingo’s zullen treffen, er leven er namelijk heel veel soorten van in Bolivia. Of een loopvogel, de correcaminos genaamd, die ongelooflijk hard kan rennen (denk aan road runner). Of een toekan zoals wij die kennen als logo van de ‘van der Valk’ hotels. 

En dan vragen jullie je natuurlijk af: Hoe was het tafelen met de burgermeester? Daar zijn wij ook erg benieuwd naar, mogelijk dat we daar morgen over kunnen berichten.