Skip to main content

Reisverslag deel 15 – Koffie!

Reisverslag deel 15 | Dag 15 – Koffie!

Het is momenteel mooi weer in Bolivia, maar liefst 27 graden maar wel met bewolking. Beter als regen in ieder geval. Er zijn veel mensen van de groep bezig op de bouwplaats om zo ver mogelijk te komen met de bouw van de medische post. Het wordt onze bouwvakkers wel wat moeilijk gemaakt. Er moet namelijk ophoogzand gehaald worden bij een moeilijk bereikbare rivier, en dat kost best wat tijd. Het is wel een grote belevenis om die rivier te bezoeken en dat maakt veel goed.

Gister was het wasdag. Alles weer lekker fris en schoon voor zo lang het duurt. Het zal wel snel weer vuil worden als ze het zo druk hebben maar dat maakt natuurlijk niet uit.

We hebben nog wat te melden over het bezoek aan de burgemeester. De groep heeft buiten onder een zeiltje zelfgemaakte Glühwein van mais gedronken en Empanadas met kaas gegeten. Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat inpakken of inwikkelen betekent.

Verder was de burgervader erg ontroerd door de handen van Hommo Folkerts. ‘Amor lo conquesta todos!’ Oftewel: ‘liefde overwint alles!’ Er is ook veel liefde voor elkaar in de groep en de sfeer is nog steeds opperbest. Ze genieten met volle teugen van deze bijzondere tijd.

Gister is de groep op bezoek geweest bij een ziekenhuis. We hopen morgen wat over hun belevenissen daar te kunnen vertellen.

koffie-world-servants-anloo-zuidlaren
Vanavond staat er weer een bijzonder uitstapje op het programma; namelijk een bezoek aan een koffieplantage. Bolivia kent een gevarieerd landschap met uitstekende microklimaten voor topkoffie. 90% van de koffie komt uit het Yungasgebied, dat is een lager gelegen regio met een tropisch klimaat. Naast het Yungasgebied wordt er koffie geteeld in Tarija in het zuiden en in de centraal gelegen regio’s Cochabamba en Santa Cruz. In Augustus en September staan de koffieplanten in bloei en in Februari tot en met April vindt de pluk met de hand plaats. Interessant om eens een kijkje te nemen op een koffieplantage en wellicht ook te proeven van echte Boliviaanse koffie. We zijn benieuwd naar de ervaringen!