Skip to main content

Reisverslag deel 16 – Meet the locals!

Reisverslag deel 16 | Dag 16 – Meet the Locals! 

reisverslag world servants anloo zuidlarenHet is rond het middaguur als een grote groep mensen zich verzameld op het dorpsplein van Distrito 8 in El Torno. Het is heerlijk weer, de zon schijnt en er waait een koel briesje. De geur van vers gemaakte soep verspreid zich over het gezellige dorpsplein en de burgemeester loopt rond met een grote glimlach. Hij maakt een praatje met de lokale bevolking, maar vooral ook met de grote groep vrijwilligers uit Nederland. Wat is hij trots op deze energieke groep, die zich zo fantastisch inzet om de gezondheidspost van de grond te krijgen. Je begrijpt het al, de groep heeft gistermiddag samen met de lokale bevolking van een welverdiende lunch genoten. De vele Spaanse lessen die de groep in Nederland heeft gevolgd zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het gezellige samenzijn. De Servants hebben vanochtend eerst de koffieplantage bezocht, met motortaxi’s is de groep op reis geweest, dat zal een aardige onderneming zijn geweest en heeft vast prachtige foto’s opgeleverd. Wij - en waarschijnlijk jullie ook - zien uit naar de verhalen, foto’s en filmpjes!

In ons verslag van eergisteren melden we het al: diverse mensen hadden de maïzena van Nadia nodig. Vandaag blijkt dat dit huis-tuin-en-keukenmiddel zijn werk heeft gedaan, iedereen is weer op de been en draait weer volledig mee met het programma.

Vanmiddag is er voor de kinderen uit El Torno een kinderfeest georganiseerd. Onze groep kennende is dat ook daadwerkelijk één groot kinderfeest geworden en zullen de kids hier nog lang aan terugdenken.

Gisteravond is er door Wilma en Kars een avondprogramma gedraaid dat heeft aangezet tot nadenken: ‘We metselen onze gedachten vanmiddag in het fundament van de kliniek.’

De bouw van de gezondheidskliniek vordert! Heel veel binnenmuren zijn opgetrokken en naar verwachting krijgt de groep de voorgevel ook nog op hoogte, ondanks dat er door de regen een aantal dagdelen niet gebouwd kon worden. Momenteel wordt ook ons World Servants projectlogo op het gebouw aangebracht. Wij vermoeden dat dit - net zoals in Zambia - een creatieve tekening zal zijn, gemaakt door een aantal Servants. Morgen wordt tijdens een feestelijke ceremonie samen met de burgemeester en lokale bevolking het project opgeleverd. Op de foto hieronder het logo zoals deze in Zambia is gemaakt.

logo-world-servants-anloo-zuidlaren

Achtergrondinformatie van ons project:

Doel van het project

Er is grote behoefte aan een medische post. World Servants gaat daarbij helpen met de bouw van twee lokalen en toiletten. Met de realisatie van deze lokalen krijgen de artsen en verpleegkundige ruimte om het grote patiëntenaantal aan te kunnen en een eerste graad status te krijgen. Op die manier kunnen ernstige gevallen doorverwezen worden naar de ziekenhuizen. Daarnaast krijgt partnerorganisatie POM (Programa Orientacion Moral) de mogelijkheid om in de medische post hun lesmaterialen te gebruiken voor voorlichting en preventie. 

Lange termijn doelstellingen
1. Een hoger percentage patiënten kan doorverwezen worden naar het ziekenhuis.
2. Toename aantal artsen en verpleegkundigen.
3. Kinderen en ouders zijn onderwezen in normen en waarden door het programma van POM en brengen het tot uitvoering.

Indicatoren
1. Aantal patienten dat doorverwezen wordt neemt toe.
2. Patient / dokter ratio neemt toe.
3. Percentage alcoholisme, tienerzwangerschappen e.d. in El Torno daalt.

Korte termijn doelstellingen
1. De bouw van twee nieuwe medische lokalen en een toiletblok.
2. Het aantal patiënten dat geholpen kan worden stijgt.
3. Leveren van voorlichtingsmateriaal door POM.
4. Training voor ouders
5. Nederlandse deelnemers worden betrokken bij het leven in een andere cultuur en krijgen inzicht in ontwikkelingssamenwerking

Indicatoren
1. Aantal medische posten breidt uit in overkoepelende gemeent El Torno.
2. Aantal patienten dat geholpen kan worden in Distrito 8 stijgt van 0 naar 75 per dag.
3. Aantal lesboeken van POM in gebruik van 0 naar 200.
4. Aantal gegeven trainingen door POM aan ouders van 0 naar 4 per jaar.


Tot slot van dit verslag: Gisteravond heeft de groep weer genoten van een heerlijk kampvuur en avondprogramma.