Skip to main content

Reisverslag deel 17 – Wortels in El Torno

Reisverslag deel 17 | Dag 17 – Wortels in El torno

reisverslag world servants anloo zuidlarenSinds de groep in El Torno verblijft, kleurt het dorp behoorlijk oranje. Niet omdat ze allemaal een wimpel hebben meegenomen, maar omdat dat de kleur is van de overalls die de groep aan heeft op de bouwplaats. Dat ziet er vrolijk uit, en dat vinden ze ook in El Torno. De bewoners hebben de groep daarom de bijnaam ‘de wortels’ gegeven. 

Gisterochtend zijn ‘de handen van Hommo’ uitgereikt in de plaatselijke kerk. Ze vonden de handen een mooi symbool voor de verbondenheid tussen Nederlandse en Boliviaanse bevolking. Wij meenden dat ze maar één exepmplaar van de handen hadden meegekregen van Hommo, maar inmiddels begint El Torno al aardig vol te hangen met de handen :-)

Gistermiddag was er feest in stad, samen met de lokale bevolking zijn de ‘Bolivian Games’ gespeeld. Deze spelen lijken erg op de oud Hollandse spelletjes zoals wij die kennen. Wij zijn erg benieuwd hoe het zaklopen en koekhappen de groep op z’n Boliviaans is vergaan! Een sportief middagje maakt natuurlijk hongerig, gelukkig stond er typisch Hollands eten tafel: Boliviaans brood met hamburgers en friet!

Vanavond staat er een dans en klederdracht feest op het programma. Zoals we al eerder hebben verteld is dansen een belangrijk onderdeel van de cultuur in Bolivia. Onze wortels zullen inmiddels vast enkele danslessen achter de rug hebben, wie weet zijn ze bereid ons een workshop te geven over de dansen in Bolivia.

De reis zit er al bijna op en de groep zal veel geleerd hebben over het bouwen, cultuur, de Spaanse taal (we gaan er vanuit dat ze nog beter Spaans kunnen dan toen ze weg gingen) en over andere gewoonten van de plaatselijke bevolking, dan kunnen wij natuurlijk niet achter blijven. Daarom nog even kort iets over bijgeloof bij de inheemse bevolking; De inheemse bevolking kent nog steeds veel eigen legenden. Deze spelen zich met name af rond de macht van de zon (Inti) en moeder aarde (Pachamama), een overblijfsel uit het vroegere Tawantinsuyu, het oude rijk ‘van de vier windstreken’, dat zich uitstrekte van het zuiden van Colombia tot in Chili en Argentinië. De macht van moeder aarde (Pachamama) is onder meer de godin van de vruchtbaarheid en aardbevingen. De verering van deze godin uit zich in het ritueel waarmee bij feesten, voordat er gedronken wordt, eerst een scheutje drank op de aarde wordt geplengd als offer aan moeder aarde.

Tot zover de Boliviaanse les voor vandaag, morgen vertrekt de groep uit El Torno en overnachten ze in een hotel in Santa Cruz. Een hotel met een goede internetverbinding. Wil je de staf, deelnemers of groep nog een goede terugreis toewensen? Dat kan via ‘De groeten aan’. Let op: Doe dit dan wel voor woensdagavond (21-07) 21.00uur, de groep leest dan alle berichten nog die geplaatst zijn.

bolivia-world-servants-anlooo-zuidlaren