Skip to main content

Reisverslag

Bolivia 2015

Bolivia reis 2015


08-07-2015
Na een hoop gedoe om iedereen hun bed uit te krijgen, zaten we voor de zoveelste keer een kwartier te laat te eten. Als het al niet meer was. We hadden te horen gekregen dat we vier van die broodjes/koekjes konden pakken, hier bleken er achteraf toch niet genoeg voor te zijn. De communicatie met de keuken is morgen hopelijk wat beter, want hoewel de lunch nog goed ging, hadden we bij het avondeten weer een lastige situatie. Toen eenmaal iedereen klaar zat voor het eten om 7 uur, het had half 7 moeten zijn, bleek voor het eerst dat we niet te laat waren. We waren juist te vroeg. Iemand had namelijk van de keuken gehoord dat het eten pas om half 8 klaar zou zijn. Dit kwam een aantal mensen wel goed uit, want zij wilden nog even douchen. Echter twee minuten later, toen zij met één been in de douche stonden, werd het eten op tafel gezet.

Die kleine miscommunicatie uitgezonderd is deze dag toch wel geslaagd. El bouwput ziet er steeds meer uit als een gebouw nu de buitenste fundering af is. Het eerste rijtje stenen van de uiteindelijke muur is ook al gelegd. Al was er nog wel wat discussie waar nou eigenlijk de deur komt. Het seniorenwerk was vandaag zeer verrassend. Helemaal in nette kleding mocht GMG 6 na een rondleiding in het complex direct stenen kapot gaan slaan om een paadje aan te leggen. De oudjes hielpen dan wel zelf ook mee. Daniël was trouwens een grote attractie. Alle oudjes wilden op de foto met de reus.

Cultuur was vandaag ook leuk, ze hebben de zogenaamde junglebrug bezocht, naast het verkennen van het dorp. De barbecue bij het eerste huisbezoek stond er toch het meeste uit, ze hebben heerlijk gegeten. Hoewel, dat gold voor de rest ook, want bijna iedereen genoot van de pasta. De corveeploeg was een uurtje lang verdwenen, ze waren naar de markt waar toch weer veel leuke dingen gekocht zijn.

Tot slot het kinderwerk. Er waren gister 8 kinders, en eergister 6, dus wij hadden gehoopt om er vandaag 10 te hebben, hoewel we ergens toch wel verlangden naar een verdubbeling. Aangezien er ’s ochtends al 8 kinders rondliepen bij het voetbalveldje, dachten we dat we direct maar zouden beginnen met het leeuwenmasker maken. Dit vonden de kinderen zo leuk dat ze ’s middags vriendjes en vriendinnetjes meenamen. Daarnaast was er het effectieve kinderen lokken van Karlijn. De vreemde geluidjes die ze maakte waren blijkbaar erg leuk. Dit zorgde ervoor dat we ’s middags met maar liefst 26 kinderen maskers hebben gemaakt en Hakuna Matata hebben gezongen. Het jongetje Alexis bleef maar vragen om ritjes op de rug en begon telkens weer met Hakuna Matata. De coördinatie van juf Miriam was wel handig met zoveel kinderen. De kinderen luisterden goed en konden prachtig kleuren, te zien aan de maskers die uitstekend zijn gelukt. Karlijn heeft zelfs een prachtig portret gekregen, gemaakt door één van de meiden met artistiek talent. Een avondprogramma hadden we niet, maar goed ook want de meesten waren erg moe, behalve die paar bikkels die tot half 1 nog diepe gesprekken hebben gevoerd. Over het algemeen een geslaagde dag.
Groeten, Twan

09-07-2015
Eindelijk is het zover! Een prachtige, zonnige en hete dag. ’s Nachts heeft Gerjan de voorspelling van een heldere dag, onder een heldere sterrennacht al gedaan. Op de lokale enveloppenmarkt worden drop en La Vache qui rit volop aangeboden, terwijl de GMG gesprekken heerlijk in de zon buiten plaatsvonden.
Herman heeft mooie dagopeningen voorbereid. Deze parels zijn echt de moeite waard en zijn een aanrader voor iedereen die in Nederland een mooi dagboek wil hebben. Met de paus om de hoek komen in El Torno ook de eerste engelenacties tot stand, worden tranen gedroogd en vinden mensen elkaar. ‘Bouwen aan jezelf’ hoef je echt niet alleen te doen.
Vandaag is ook de eerste wasdag en de dames in El Torno mogen blij zijn met het weer en de wind. Na alle goede en lekkere maaltijden eindigde de dag voor de meesten rustig, maar niet nadat Jan, Inge en Twan terecht derde werden in de door Erik en Jorrick georganiseerde quiz over dance, house, klassiek, rock en rap. Jan blijkt (met hulp van Inge en Twan) zijn klassiekers van Guns N’ Roses, ACDC, Tiesto, Avicii en Eminem nog goed te kennen. En ondertussen is de drop op… Buenos noches!

10-07-2015
Lief, lief dagboek,
Het is alweer bijna een week geleden dat wij uit het prachtige Nederland vertrokken en gelukkig zijn de dagen vol zon aangebroken. Ook vanmorgen verscheen onze grote gele vriend aan de horizon, die gezelschap werd gehouden door een schaars aantal witte wolkjes die als slapende lammetjes hun plekje in de blauwe lucht hadden gevonden. Na zoals altijd heerlijk ontbeten te hebben, werden plannen gemaakt. Had iedereen lekker ontbeten? Nee, onze lieve kleine Bas was ten prooi gevallen aan een vervelende buikpijn. 

Enfin, op deze eerste vrijdag van dit project was het oogstseizoen aangebroken en GMG 4 (top groepje) werd op pad gestuurd naar de mandarijnengaard. De reis hiernaartoe was lekker internationaal, aangezien dit een Engelse auto was waarvan het stuur wel aan de goede kant zat, maar de snelheidsmeter niet. Iets wat niet heel erg was, want “de snelheidsmeter staat al de hele rit op 0”, zoals Sharon scherp opmerkte. Maar goed, de stuurmanskunsten van de burgemeester waren pro genoeg om de voltallige plukgroep op plaats van bestemming aan te laten komen. Helaas moest Joyce thuisblijven omdat haar darmen er weinig zin in hadden.
Na een aantal bomen leeggeplukt te hebben, kregen we een snelcursus kokosnoten slachten, eten en drinken, wat best geinig was. Na een heftige terugweg in de achterbak van de prachtige automobiel van el burgemeister was de tijd om te lunchen aangebroken. Na deze maaltijd met rapapaa… soep! werd de overall weer om het lichaam gehesen en kon ons GMG-groepje de bouwploeg versterking bieden. En toen wij de bouwput na 1,5 dag weer aanschouwen mochten, waren wij, in ieder geval ik, flink onder de indruk. Er was aardig veel werk en met name veel zand verzet, chapeau! Bravo! Fantastisch gedaan leute!

Later op de middag sprak Notten jr. de memorabele woorden “uno momento por favor, prego” en heel flauw aapte het kleine bouwvakkertje hem na met exact dezelfde woorden… Al het keiharde gebeun dat ’s ochtends had plaatsgevonden werd ’s middags minstens geëvenaard door dreamteams zoals Rik & Jorrick, Rik & Rob, Rik & Danja & Mariëlle en Rik & Floor & Sharon. Maargoed, dat waren wel weer genoeg veren voor vandaag.
’s Avonds hebben we moe maar voldaan ons bordje leeggegeten en onze handen kapot geslagen in duizenden applauzen, onder andere voor de fruitsalade van Pieter als traktatie op de vooravond van zijn verjaardag. Na de maaltijd was het gladde koppies time. De Rotterdamse kakkerlakken vinden in Tjalling een nieuwe aanwinst voor de supporters vereniging van Feyenoord. Maar de babyhaartjes voelen hoe dan ook lekker zacht. Bovendien schijnt het in de familie te zitten. Ook een groot aantal van de andere jongens liet de bakkes glad strijken, thanks Juultje en Karlijn! Na wat nazitten gingen de meesten van ons op zoek naar hun nestje om morgen de wekker om 5!! uur te kunnen verwerken. Slaap lekker lief dagboek.

xx Rikkert

11-07-2015
Lief dagboek,
Vandaag zijn we massaal om 5 uur ’s ochtends opgestaan voor ons weekendje weg. Dat zorgde voor vele blije gezichtjes, dromerige gezichtjes, gezichtjes met enorme wallen en één groen gezichtje (kuch David). Maar door het fenomenale uitzicht tijdens de busreis veranderden deze gezichtjes (gelukkig) allemaal naar blij, behalve het groene gezicht van David; die werd wit. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen kregen we goed te eten zodat we daarna met goedgevulde ronde buikjes de watervallen in konden. Gelukkig droeg de helft een t-shirt. Maar hier werd geen aandacht aan besteed want die lag bij de vraag of de man met de grote rode baard en de vrouwelijke reizigster nu een setje zouden zijn of niet. Na unaniem besloten te hebben dat het wel zou moeten ondanks dat ze elkaar één dag kenden, vertrokken we naar de slaapplaats. Hier stroomde het water net zo hard uit sommige ogen als het water van de waterval toen er een hele grote spin was. We sloten de avond af door uit eten te gaan waar we als voorafje een bult sla kregen met een berg knoflook. Toen ik vervolgens later in de avond naar David ben gegaan om te vragen hoe het met zijn maag ging, lag hij van mijn adem bijna weer te kotsen. Onder de heldere sterrenhemel, waar Bart hele mooie foto’s van heeft (trots op jou Bart!), heb ik mijn avond afgesloten. Slaap lekker lief dagboek.

Groetjes Danja

 

Bejaardentehuis in Bolivia

Hulp aan lokale ouderen

Bolivia
Lokale lekkernijen in Bolivia

Santa Cruz

Bolivia
Huisvesting Bolivia

Verblijf

Bolivia
© 2017 World Servants Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.