Skip to main content

Regen, feest, sterren kijken en nog meer cadeaus!

Hebben wij in Nederland last van zeer hoge temperaturen, in Ghana zijn de Hemelkranen opengezet. Zowel dins- als woensdagmiddag hebben de bouwwerkzaamheden stilgelegen vanwege de hevige regenval.

Reisverslag 12 - 25-07-2019

Klimaat in Ghana
Er is onzettend veel regen gevallen in Sumniboma! (Jaloers) Door de vele regenval kon ook het kinderwerk helaas niet doorgaan. De groep heeft geschuild in hun slaapvertrekken. Om de tijd door te komen zijn gesprekken gevoerd en spelletjes gedaan. 

Ghana kent een tropisch klimaat en ligt iets ten noorden van de evenaar. Kort samengevat is het er vochtig en warm in het zuiden en heet en droog in het noorden. Aan de kuststrook zorgt de zeewind voor een beetje verkoeling.

Er bestaat een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen begint ongeveer eind augustus en eindigt medio februari. Van december tot maart waait vanuit het noordoosten een droge wind, de Harmattan. Die zorgt ervoor dat het minder vochtig wordt met warme dagen en koude nachten in het noorden. In het zuiden wordt pas in januari iets van de Harmattan gemerkt. De warmste maand is in de meeste gebieden maart. De gemiddelde temperatuur in Ghana is ongeveer 28 graden.

Vooral in het noorden van Ghana valt er maandenlang geen regen, maar de afgelopen dagen is de schade behoorlijk ingehaald. Het zuiden van Ghana is veel vochtiger, waardoor er ook het gehele jaar regen kan vallen. Om deze reden zijn in het zuiden tropische wouden te vinden, terwijl het noorden is begroeid met savannebos dat in het regenseizoen groen en in het droge seizoen bruin kleurt.

Feestjes
Gisteren heeft de groep de verjaardag van David gevierd. De cadeaus die vanuit Nederland zijn meegegeven zijn aangekomen. Op de foto hieronder de jarige David met zijn gekregen t-shirt.
De tekst is niet helemaal te lezen , maar er staat: 'Ik heb altijd gelijk'.
En vandaag wordt de verjaardag van Sharon gevierd, van harte gefeliciteerd!


sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 031Verjaardag David

Watervoorziening
Net buiten het dorp staat de waterpomp. Deze pomp voorziet de dorpsbewoners en Servants van water. Normaal gesproken halen de vrouwen uit het dorp water, maar nu er bezoek is uit Nederland, helpen ook de deelnemers en leiders mee met pompen. Het water wat de groep gebruikt wordt voor consumptie eerst nog gefilterd. Daarvoor heeft de groep eigen waterfilters meegenomen.

sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 030Jan en Gijs aan de waterpomp | Mooie groene omgeving
sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 029De vrouwen voorzien de groep van water
sumniboma nr2 ghana world servants anloo zuidlaren 026Gebruik van tijlen, jerrycans voor de watertoevoer


Nog meer cadeaus
Het verhaal van de geit zit waarschijnlijk bij iedereen nog vers in het geheugen, toch?
De lokale gemeenschap is super blij met de werkzaamheden die de groep vericht! De groep het de laatste dagen nog meerdere cadeaus ontvangen. Van geit, kip, parelhoenders, konijn en nog meer kippen.  De groep wordt rijkelijk beloond. En Iedere stam komt wel iets brengen.

Buiten slapen
Tot slot: Er wordt door meer en meer mensen buiten geslapen als het helder is. De prachtige sterrennachten zijn wonderschoon.